Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Egészségügyi ellátás az Európai Unióban

2014.04.26. 07:24 ZsKF_Bp

Ha az Európai Unió más tagállamaiban való tartózkodáskor megbetegszünk vagy balesetet szenvedünk, európai egészségbiztosítási kártyánk birtokában ugyanolyan feltételekkel részesülhetünk orvosilag szükséges ellátásban, mint az adott tagállam biztosítottai.

Egy másik EU-tagállamban való tartózkodásunk során is előfordulhat, hogy váratlanul megbetegszünk vagy balesetet szenvedünk. Ebben az esetben hasznos az EU egészségbiztosítási kártya, amelynek felmutatásával jogosultak vagyunk bármilyen sürgős orvosi ellátásra, akár nyaralás, tanulás vagy üzleti ok miatt tartózkodunk külföldön. Ilyenkor ugyanolyan ellátásban részesülünk, mint az adott tagállam polgárai. Így ha egy másik EU-tagállamba utazunk, mindig vigyük magunkkal európai egészségbiztosítási kártyánkat; ez bizonyítja, hogy biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk az EU valamely tagállamában.

A kártyát a lakóhelyünk szerint illetékes helyi egészségpénztárnál igényelhetjük, kiváltása ingyenes. A kártya az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít; erről a kezelőorvos dönt, figyelembe véve az adott tagállamban tervezett tartózkodásunk időtartamát.

Amennyiben nem rendelkezünk európai egészségbiztosítási kártyával, ebben az esetben sem tagadhatják meg tőlünk a kezelést, de ezért fizetnünk kell, majd hazatérve az egészségpénztártól igényelhetjük a visszatérítést. Ha sürgős kezelésre van szükségünk, lakóhelyünk egészségügyi hatósága elküldheti számunkra az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okmányt, hogy igénybe vehessük a kezelést annak helyben történő kifizetése nélkül.

Az EU-tagállamok szabadon állapíthatják meg az ellátásra, illetve szolgáltatásokra való jogosultságot. Az egészségügyi, illetve társadalombiztosítási rendszerek tagállamonként változóak, így ezekről érdemes előre tájékozódni. Az egészségbiztosítási kártya csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltatóknál, illetve csak baleset vagy betegség esetén használható; magánkezelés vagy előre tervezett kezelés esetén külön biztosítást kell kötni. A kártya nem fedezi a mentés, illetve hazaszállítás költségeit, ehhez szintén külön biztosítás szükséges.

A visszatérítés csak azokra a kezelésekre vonatkozik, amelyekre saját hazánkban jogosultak vagyunk; felső határa az az összeg, amennyibe a kezelés a saját tagállamunkban kerül, ami alacsonyabb is lehet, mint amennyit a kezelésért fizettünk. A visszatérítés összegét a hazatérést követően 30 napon belül, a lakóhelyünk szerinti Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhetjük vissza, de csak azt az összeget, amibe a kezelés a kártya használata során került.

Amennyiben fizetnünk kell a kezelésért, ennek összege csak akkora lehet, amennyit az adott tagállam polgárai fizetnek. A legtöbb tagállamban szükséges az önrész fizetése; ennek mértéke eltérő, általában 5 és 30 euró közötti összeg (pl. orvosi vizit, kórházban töltött napok, mentő). A biztosítónk úgy is dönthet, hogy saját szabályai alapján a külföldi orvosi ellátás teljes költségét megtéríti.

Az EU-ban a társadalombiztosításunkért felelős tagállam, beleértve az egészségbiztosítást, nem az állampolgárságunktól, hanem lakóhelyünktől függ; abban a tagállamban vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátás igénybevételére, ahol a járulékokat fizetjük. Egy személy csak egy államban rendelkezhet társadalombiztosítással, mivel az uniós szabályok szerint senki sem lehet egyszerre két tagállamban biztosított.

Ha kérdéseid vannak a jogaiddal kapcsolatban, a Nemzeti Kapcsolattartó Ponttól kérhetsz tájékoztatást; itt megtudhatod, jogosult vagy-e visszatérítésre, illetve milyen összeghatárig igényelheted azt.

A témáról magyar nyelven a http://europa.eu/eu-life/healthcare/index_hu.htm oldalon, angol nyelven a http://europa.eu/eu-life/healthcare/index_en.htm honlapon olvashatsz részletesebben.

Hasznos tudnivaló: Az EU egész területén hívható ingyenes sürgősségi szám a 112.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr516087403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása