Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Velence – a „lagúnák városa”

2014.04.18. 12:22 ZsKF_Bp

Vízzel körülvett város, romantikus gondolázás és fergeteges karnevál: Velence, a „lagúnák városa” számtalan programot kínál az ide látogatóknak.

A 270 ezer fős, az Adriai-tenger északi partján fekvő Velence jellegzetessége a magas vízállás, így alacsonyabban fekvő területeit gyakran ellepi a víz. Ezért a városban alapvető fontosságú a vízi közlekedés, amely elsősorban a csatornákon keresztül történik; ezeken menetrend szerint közlekedő vízibuszok, valamint vízitaxik segítségével juthatunk el úti célunkhoz.

Velence felülről_42.jpg

A város két fő közlekedési útvonalát a két legnagyobb csatorna, a város történelmi központja, a Giudecca-csatorna, illetve a Canal Grande jelenti, amelynek partján különböző épületeket lehet megtekinteni. Itt található a Modern Művészeti Galériának otthont adó Pesaro-palota; a Természettudományi Múzeum; a Vámház, ahol egykor a hajók megálltak áruikat elvámolni; valamint a velencei Santa Lucia pályaudvar. A Canal Grande felett átívelő négy híd közül a legismertebb és legrégebben épített a Rialto-híd, amelyet számos turista keres fel minden évben.

Velence központja a világszerte ismert Szent Márk tér, amely a város egyik legfontosabb nevezetessége. A teret három oldalról középületek veszik körül, közöttük a város számos ismert látványossága. Itt található a Szent Márk székesegyház; a Campanile, a harangtorony; valamint a Dózse-palota, amely egykor a dózse, a Velencei Köztársaság legmagasabb rangú állami tisztségviselőjének adott otthont. Az épület jelenleg múzeumként működik; a látogatók megtekinthetik gazdag képtárát, a dózsék által használt tárgyakat, valamint különböző kiállításokat. A palotát a háta mögötti börtön épületével összekötő híd a világhírű Sóhajok hídja, amely nevét a legenda szerint a palotában található bíróságról a börtönbe átkísért emberek sóhajáról kapta.

Velence művészete világhírű; több, világszerte ismert művész származik innen. A városban született Tintoretto, a velencei reneszánsz festészet egyik legkiemelkedőbb képviselője; Antonio Vivaldi, barokk zeneszerző, valamint Carlo Goldoni, komédiaíró. Velencében élt és halt meg Tiziano, a velencei reneszánsz egyik legjelentősebb festője, illetve Claudio Monteverdi, barokk zeneszerző. Velencében született Giacomo Casanova, a világhírű utazó, író, kalandor; itt született, illetve halt meg Marco Polo velencei kereskedő, utazó, író.

Velence az olasz kultúra egyik legjelentősebb helyszíne; a városban múzeumok, kiállítások, színházak várják a művészet kedvelőit. Emellett a város számos rendezvénynek ad otthont, amelyek közül a legismertebb az évente rengeteg turistát a városba vonzó karnevál, illetve a minden év augusztus végén – szeptember elején megrendezett nemzetközi filmfesztivál, a legrégebbi nemzetközi filmfesztivál a világon.

A kultúra mellett Velence több sporteseménynek is otthont ad. A minden év júniusában rendezett Vogalonga alkalmából több ezer résztvevő evezi végig a mintegy 30 kilométeres távot a város csatornáin, míg szeptember első vasárnapján a Regata Storica, a város hagyományos evezősversenye kerül megrendezésre.

Akár először látogatunk Velencébe, akár már többedszer térünk vissza oda, mindig találunk kedvünkre való tevékenységet; a város különleges elhelyezkedése, a világ minden részén népszerű látványosságai gondoskodnak arról, hogy az ide látogatók felejthetetlen napokat töltsenek el itt.

Érdekességek:

A város saját regionális nyelvvel rendelkezik; a velencei önálló újlatin nyelv.

Velence számos szépirodalmi mű (Voltaire: Candide; Shakespeare: Othello, A velencei kalmár; Casanova: Életem története), illetve film (James Bond, Indiana Jones, Lara Croft, A tehetséges Mr. Ripley) helyszíne.

A pápák közül 6 származik Velencéből, többek között I. János Pál, illetve XII. Gergely. 

Czellecz Tünde 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr736050305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása