Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Trieszt – az Adria ékköve

2014.04.18. 12:24 ZsKF_Bp

Hangulatos város a szlovén határ közelében, lenyűgöző környezet és újraélt történelem: Trieszt igazi ékkő az Adriai-tenger partján.

Az Olaszország és Szlovénia közelében, Velencétől 160 kilométerre fekvő, 210 000 lakost számláló Trieszt Észak-Olaszország jelentős kikötővárosa. Az egykor a Habsburg Birodalom részét képező település a korszak meghatározó gazdasági és kereskedelmi központjának számított, és napjainkban is fontos európai kereskedelmi központ. A város az V. közlekedési folyosó projekt része, amely Kelet-és Nyugat-Európát köti össze többek között Magyarországon, Szlovénián, Horvátországon keresztül.

Trieszt - Miramare-kastély - park_8.JPG

A Monarchia hatása még most, közel egy évszázaddal később is érződik a városon; az Óváros szűk, kanyargós utcáit felfedezve olyan érzés járhat át, mintha egy osztrák kisvárosban sétálnánk.

Trieszt központja a Piazza Unità d'Italia, amelyet 18. és 19. századi épületek vesznek körül, negyedik oldala pedig a Trieszti-öbölre nyílik; ezzel Európa legnagyobb, tengerre néző tere. A tér kedvelt sétáló-és találkozóhely, ezen kívül számos esemény helyszínéül szolgál, így a mindennapi élet központjának számít a városban. Itt található többek között a városháza, a prefektúra épülete, illetve a Lloyd hajózási társaság egykori székhelye, ami ma a régió kormányának ad otthont. Közepén kapott helyet az 1751-ben épített Négy világrész szökőkút, amely négy szobra jelképezi az építése idején ismert négy földrészt.

Az 1756-ban, a hajók számára az áruk rakodásának megkönnyítése céljából létrehozott Nagy Csatorna, a Canal Grande a város egyik meghatározó jelképe. A csatornán egy gyalogos átkelő, illetve két híd vezet át; utóbbiakat eredeti színük alapján nevezik Piros, illetve Zöld Hídnak.

A kultúra iránt érdeklődők felkereshetik a Természettudományi Múzeumot, ahol a különböző kiállítások több mint egymillió tárgyat mutatnak be a botanika, zoológia, ásványtan, geológia és paleontológia területéről. A Tenger Múzeumában, illetve az Akváriumban a tenger élővilágával ismerkedhetünk meg. Emellett meglátogathatjuk az alapítója nevét viselő Revoltella Múzeumot, egy modern művészetek kiállítását tartalmazó intézményt, ahol jelenleg mintegy 350 festményt és szobrot lehet megtekinteni.

A várostól 8 kilométerre található az 1860-ban, Habsburg Miksa főherceg és felesége számára épült Miramare-kastély, amely ma múzeumként látogatható, betekintést nyújtva a hercegi pár életébe. A kastély megtekintése után pihenhetünk az épületet körülvevő parkban, amely különleges trópusi növényeivel, a világ különböző részeiről származó fáival gondtalan kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak.

Trieszt több népszerű sporteseménynek ad otthont minden évben. Az évente májusban megrendezett nemzetközi verseny, az Európai Maraton, illetve Európai Félmaraton során a versenyzők festői környezetben futhatnak a Trieszti-öböl mentén. A versenysorozat legnépszerűbb eseménye a versenyen kívül megrendezett, 7 kilométeres Bavisela, amelyen több mint tízezren vesznek részt minden évben.

A futóversenyek mellett a város ad otthont a Barcolana-nak, a világ egyik legnagyobb vitorlásversenyének, amelyet évente, október második vasárnapján a Trieszti-öbölben rendeznek meg. Az eseményen, amely a Trieszt melletti Barcola városáról kapta a nevét, több mint kétezren vesznek részt minden évben.

Ha néhány napra el szeretnénk szakadni a mindennapoktól, hogy új élményekkel feltöltődve térhessünk haza, Trieszt tökéletes választás; a várost felfedezve, a tengerparton sétálva felhőtlen kikapcsolódásban lesz részünk.

Érdekességek:

A világ 500 legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalata közül a Generali és az Allianz biztosító székhelye is itt található.

A város híres kávézóiról, amelyeket egykor népszerű irodalmár vendégei tettek ismertté. Közülük az egyik legismertebb a Caffé San Marco, amelynek vendégei közé tartozott többek között James Joyce, Rainer Maria Rilke, illetve Franz Kafka is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr776050308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása