Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Kötelező filmjeink 4. – Tankos romantikus

2013.06.19. 11:01 ZsKF_Bp

Kötelező filmjeinknek gyűjteménye szépen bővül Pályáról Pályára. Keresztül borzongtuk magunkat a némafilm korszakán, és megtudhattuk, milyen a klasszikus western. A fegyverektől és a csatározásoktól ezúttal sem szeretnék eltávolodni, így most háborús filmekből fogok szemezgetni, amelyekbe tanulmányaink során rendre belebotlunk. Ez persze nem is csoda, hiszen igen népszerű filmtéma a háború. Ki ne látott volna már legalább egyet a Piszkos tizenkettő (1967), a Kelly hősei (1970), a Bíbor és fekete (1983) vagy a Ryan közlegény megmentése (1998) közül. Vagy akár ki ne ismerné fel a Híd a Kwai folyón (1957) híres füttydallamát. Nézzük hát most meg, hogy mely filmekkel kell tanulmányaink során mindenképp megismerkednünk!

A nagy ábránd (1937)

A nagy ábránd Jean Renoir leghíresebb munkája. 1958-ban még a Brüsszeli tizenkettő listájára is felkerült, amely minden idők 12 legjobb filmjét tartja számon.

Az első világháborúban, egy német hadifogoly-táborban játszódik a történet. Meghatóan, már-már talán kissé irracionálisan mutatja be, hogy volt olyan a világ valamikor, hogy még a háborúban is számított az emberi élet. Tiszteletben tartották az ellenséget, annak előkelő származását is. A hadifogolytábor pedig nem rabokról és őrökről szólt, hanem inkább különös módon összehozta az embereket, baráttá tette az ellenségeket. És ennek a valóságában jó hinni.

A hadifoglyok a háború híreit hallgatják rádión, színi előadásra készülnek, és alagutat ásnak, hogy megszökhessenek... – izgalmas és humoros, a mai napig kellemes szórakozást adhat, annak ellenére, hogy Renoir nem az akciókra alapozta alkotását. Jean Gabin és a némafilm-rendezőként is akár ismerős Erich von Stroheim (Gyilkos arany) alakítása pedig parádés.

Írta: Andrásfai Eszter

Továbbiakat a Pálya magazin 2013-as nyári számában olvashatnak a kedves érdeklődők...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr765368605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása