Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Felsőoktatás és munkaerőpiac – együtt vagy külön?

2013.06.19. 10:54 ZsKF_Bp

Mind jobban elszakadni látszik a felsőoktatás a munkaerőpiactól. Az egyetemek, főiskolák legnagyobb dilemmája manapság: „tudomány vagy gyakorlat”? Vagyis a munka és az felsőoktatás világa között kialakuló szakadékot a képzés elméleti színvonalának emelésével vagy inkább a gyakorlatiasabb oktatással lehet áthidalni? És főképpen: hogyan? A ZsKF pályakövető rendszere erre a dilemmára kínál megoldást: a „párbeszédmodell” révén pontos és jól használható információkra tesz szert végzett hallgatói sorsáról valamint a munkáltatók igényeiről. Ennek révén úgy alakítja képzését, hogy mindinkább megfeleljen az elvárásoknak: az információkat oktatói révén „visszacsatolja” a tanításba, de a munkáltatók számára is. Kísérleteinkkel a felsőoktatás egyfajta paradigmaváltásának irányát jelöljük ki: a munkaerő-piachoz alkalmazkodó – azzal párbeszédet folytató, egyenrangú félként együttműködő – nyitott felsőoktatás rendszerét, amely komplex módon képes felkészíteni hallgatóit arra, hogy megfelelő „válaszokat” adjanak a mind bonyolultabb világ összetett kihívásaira.

(A részleteket lásd: Kabai Imre–Kenéz Anikó–Krisztián Viktor: Felsőoktatás és munkaerőpiac. Párbeszéd a kompetenciák nyelvén: a ZsKF diplomás pályakövetésének jellegzetességei. Elhangzott „A gazdaságpolitika mágikus négyszöge” című konferencián a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen /2012. november 15./)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr625368592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása