Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Tanácsadások: érted! Érted?

2015.04.24. 15:18 ZsKF_Bp

Milyen témákkal ajánlott felkeresni a ZsKF pszichológiai tanácsadását?
A pszichológia a tanácsadás során nincsenek ajánlott témák, témakörök. Mindenkit szívesen látok, aki „rám nyitja az ajtót”. A problémák lehetnek teljesen szerteágazóak: életvezetési nehézségek, tanulási zavarok, párkapcsolati vagy magánéleti konfliktusok, csakúgy, mint szülőkkel, munkatársakkal, iskolatársakkal való problémák. De ha csak úgy érzi valaki, hogy szívesen beszélgetne olyan dolgokról, amikről még soha senkivel nem volt alkalma beszélgetni, akkor Őt is nagyon szívesen látom.

Mivel készüljön azon hallgató, aki eldöntötte, megkeresi Önt?
Mondhatnám azt is, hogy kétnapi hideg-élelemmel, de nyilván nem erről van szó. Semmivel nem kell készülnie senkinek. A legfontosabb a segítői kapcsolatokban a saját motiváció és az őszinteség. Abban 40-50 percben a legfontosabb személy az aki felkeres, és az a probléma amivel felkeres. Akinek készülnie kell, az én vagyok, értő figyelemmel és empátiával. A többi már kettőnkön múlik.

26_014.jpgKonkrét témákkal, avagy általános "rosszul léttel, nyomottsággal" is lehetséges menni?
Bármilyen témával lehet hozzám fordulni. Sajnos nincsen benne a mai magyar kultúrában, az, hogy ha lelki eredetű problémáink vannak, akkor azokkal segítőhöz lehet fordulni. Ha bármi más eredetű gondunk van, rögtön tudjuk, hogy kihez menjünk.
Ha sajognak az ízületeid, akkor tudod, hogy el kell menni egy reumatológushoz. Ha fáj a fogad, akkor tudod, hogy fogorvost kell felkeresni – igaz ide már csak akkor mész el, amikor akkora a fejed, mint egy buszkerék. De ha ugyan olyan fáradtan kelsz reggel, mint amilyen fáradtan feküdtél le este, hogy amikor éjszaka felriadsz, és nem tudsz visszaaludni, hogy ugyan azok a gondolatok gyötörnek nap nap-után, hogy egyre kevesebbet vagy társaságban, ha úgy érzed, hogy Téged mindenki csak bánt. Ha elhagynak a barátaid, vagy már megint nem tudsz megtartani egy kapcsolatot, nehezen megy a tanulás, vagy csak önmagadat szeretnéd alaposabban megismerni, - és még sorolhatnám - akkor lehet, hogy beszélnünk kellene.

Ez egy, avagy folytatólagosan, több találkozást jelent?
Ezt soha nem lehet megmondani. Van, akinek már egyetlen beszélgetés is sokat jelent. Lehet, hogy pont arra az egyetlen régóta elhúzódó, beszélgetésre volt szüksége. Van, aki számára többszöri találkozás szükséges. Ez függ az adott problémától és magától az érintettől. A saját motiváció elengedhetetlen. Segíteni csak azon lehet, aki ezt saját maga is szeretné. A főiskola által személyemben felajánlott szolgáltatás, csak lehetőség mindazok számára, akik úgy érzik, hogy valamilyen segítségre, támogatásra van szükségük.

Kizárólag személyes konzultációra, avagy elektronikus párbeszédre is van lehetőség?
Én a személyes találkozások híve vagyok. Ha valakinek telefonos, vagy internetes segítségre van szüksége, azok számtalan más lehetőség közül választhatnak. A kapcsolatfelvétel, időpont egyeztetés természetesen történhet akár telefonon, akár email-ben is. A későbbi beszélgetésekre úgyis személyes találkozót fogok felajánlani annak, aki érdeklődik.

Amennyiben valaki nem pszichológiai tanácsadásra szeretne menni, mert ez "ijesztően" hangzik számára, akkor mindösszesen egy "jó beszélgetésre" is bekopogtathat?
Minden további nélkül. Aki még nem volt ilyenen, az természetesen nem tudhatja, hogy amit a köznyelv „tanácsadásnak” hív, az valójában egy őszinte, felnőtt, baráti beszélgetés, vagy beszélgetések sorozata.

Mit tanácsol azoknak, akik abszolúte szkeptikusak?
Ha a szkepticizmusuk erősebb, mint annak az igénye és szüksége, hogy felkeressenek egy segítőt, ha nincs bizodalmuk abban, hogy lehet valaki, aki értő figyelemmel és empátiával meghallgat és elbeszélget bárkivel, akinek erre szüksége van, akkor még maradjanak otthon.

Mit nyerhet, aki ellátogat egy vagy leginkább több konzultációra?
Ezt nem tudhatom. Mondhatnám, hogy önismeretet, megnyugvást, tapasztalatot, életvezetési tanácsokat, válaszokat, kérdéseket, különböző technikákat a konfliktusok megoldása érdekében, meghallgatást, elfogadást, őszinte véleményeket és visszajelzések, de nem teszem. A segítő kapcsolatokból mindenki „azt viszi haza” amire leginkább szüksége van. A segítőnek az a dolga, hogy segítsen megtalálni azt, hogy vajon mire is van szükség valójában, hogyan és miképpen kaphatja meg, mit kell tennie, esetleg mit ne tegyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr957395686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása