Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Nürnberg

2014.05.09. 09:49 ZsKF_Bp

Félmilliós gazdasági központ, világhírű nevezetességek és történelmi emlékek: Nürnberg fejlett iparával, pezsgő életével Bajorország egyik meghatározó települése.

Nürnberg több mint 500 ezer fős lakosságával Bajorország második, Németország tizennegyedik legnépesebb városa, a térség egyik legfontosabb gazdasági és kulturális központja. A város ma is meghatározó ipari központ, jelentős az információs és kommunikációs, elektronikai, közlekedési és logisztikai, valamint az energiaipara. A legnagyobb, Nürnbergben jelenlevő vállalat a Siemens, amely több ezer embernek biztosít munkát. Ezen kívül a városban fontos szerepet tölt be a közvélemény-kutatói ágazat; a német közvélemény-kutatók egyharmada Nürnbergben működik.

Nürnberg térkép_1.jpg

Nürnberg több történelmi esemény folytán vált ismertté. A város több német-római császár tartózkodási helyéül szolgált; egyikük IV. Károly, aki 1356-ban itt adta ki a Német Aranybullát. 1423-tól négy évszázadon át Nürnbergben őrizték a birodalmi koronázási jelvényeket. 1532-ben V. Károly és a protestáns rendek itt írták alá a Nürnbergi Vallásbékét, amely biztosította a protestánsok számára vallásuk szabad gyakorlását. 1945 és 1949 között a városban zajlott le a nürnbergi per, melyben náci háborús bűnösöket helyeztek vád alá a második világháborúban elkövetett bűneik miatt; ennek során mintegy kétszáz személyt vádoltak meg.

Nürnberg számos ismert személyiség születési vagy lakóhelye. Itt született és élt Albrecht Dürer, az egyik legkiválóbb német művész; egykori házát múzeummá alakították át. Emellett a városban több ismert múzeum működik. A Német Nemzeti Múzeumban 1,2 millió, a német kultúrát a prehisztorikus időktől napjainkig végigkísérő tárgy tekinthető meg; ez Németország legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező kultúrtörténeti múzeuma. A 2000-ben megnyitott Új Múzeumban nemzetközi modern és kortárs tárgyak kerültek kiállításra.

Nürnberg világszerte ismert a játékairól; a városban évente megrendezik a Nürnbergi Nemzetközi Játékvásárt, amely a legnagyobb ilyen esemény a világon, és számos látogató keresi fel minden évben. Emellett a városban játékmúzeum is működik, amelyben az antik kortól napjainkig készített játékok láthatók.

Akik további nevezetességeket szeretnének megtekinteni, ellátogathatnak a Nürnbergi Várba, amely impozánsan emelkedik a város fölé. A homokkőre épült, három részből álló vár az egyik legfontosabb a középkori császári paloták között; az ide látogatók megtekinthetik a berendezett császári szobákat, illetve a gazdag fegyvergyűjteményt.

A világhírű nevezetességek mellett a városban fontos szerepet játszanak a művészetek; az 1662-ben alapított Nürnbergi Művészeti Akadémia a legrégebbi ilyen intézmény közép-Európában. A Nürnbergi Állami Színházban a hagyományos darabok mellett operákat és balettelőadásokat is bemutatnak, illetve minden év szeptemberében itt rendezik a Nürnbergi Operabált. A kultúra szerelmesei a színházi előadások mellett részt vehetnek a minden évben megrendezett Nürnbergi Nemzetközi Kamarazene-fesztiválon, amelynek során az egész városban megrendezett koncertek közül választhatnak.

A város fő piacterén kiváló lehetőség adódik vásárlásra, itt különböző virágokat, gyümölcsöket, zöldségeket találunk. A vásárok mellett a tér minden évben több eseménynek is otthont ad; többek között itt rendezik a hagyományos karácsonyi vásárt, amely kétmillió látogatójával az ország egyik legnagyobb és a világ egyik leghíresebb karácsonyi vására.

Nürnberg gazdag történelmével, kultúrájával, számos nevezetességével biztosítja, hogy a várost felkeresők életre szóló élményeket szerezzenek itt, akár művészeti előadásokat szeretnének megtekinteni, a város látványosságait megcsodálni, akár a történelem meghatározó eseményeire szeretnének emlékezni.

Érdekességek

Világhírű nevezetességei mellett Nürnberg a nyomdaiparáról is ismert; 1470-ben Anton Koberger itt nyitotta meg Európa első nyomdáját. Itt készült a Nürnbergi Krónika, amely a világtörténelmet idézi fel a Biblia alapján.

A város a bevándorlók népszerű célpontja; mintegy 85 ezer lakosa nem német állampolgár. A 154 nemzetet képviselő bevándorlók a népesség 17 százalékát teszik ki, ami magasabb a német átlagnál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr26141902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása