Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Michael van Gerwen sosem volt átlagos gyerek - PORTRÉ!

2014.01.06. 10:53 ZsKF_Bp

Michael van Gerwen sosem volt átlagos gyerek. 13 évesen azzal állt szülei elé, hogy ő bizony dartsozni fog, mert nagyon tetszik neki a sport, és ebben tehetségesnek is érzi magát. Az interneten talált sztori szerint a szülők csak rövid ideig nem értették a dolgot, de szerda este már biztosan megveregették saját vállukat: Michael 2014 világbajnoka lett, mindössze hatodikként - ezzel együtt persze legfiatalabbként - a profi darts történetében. Portré.

Azt persze nem árt leszögezni, hogy erre a gyermeki felvetésre csak Anglián és Hollandián kívül néznének furcsán. Hollandiában gyakorlatilag választható sportfoglalkozás, amiből az ottani érettségi vizsga keretein belül számot is lehet adni a tudásról. Azt őszintén szólva nem tudom, van Gerwen részt vett-e ilyen irányú okításban, de fiatalkori eredményei egész biztosan ötöst érnek minden iskolában: 17 évesen már a World Masters győztese volt, ahol az elődöntőben Raymond van Barneveld ellen dobott egy lehetséges legrövidebb kiszállót, vagyis egy kilenc-nyilast. Ja, hogy a másik úriember kicsoda? Akkor már kétszeres világbajnok volt.

18. születésnapja előtt került fel a BDO (British Darts Organization) világranglistájára. Eddigre már gyakorlatilag minden fiataloknak rendezett sorozaton ellenfél nélkül indult, olyan is volt, hogy ellenfele az első fordulóban visszalépett, mert nem érezte magát késznek ellene játszani. Ez az intermezzo remekül jellemzi, mennyire hirtelen robbant be az élvonalba. Helyettük bezsebelte az ír, svéd és számos más ország dartsversenyének első helyét. Indokolt volt tehát, hogy végre a legnagyobbak között is elinduljon.

A World Masters-győzelem után bejelentette, hogy indulni kíván a BDO-n, a napjainkban is második legjobbnak számító világbajnoki sorozaton. Ez a verseny sokáig a darts királyának számított, amíg Phil Taylor, a sportág tizenhatszor megkoronázott királya úgy nem döntött néhány másik profival, hogy “saját” szövetséget alapít - ez a PDC, ahol Michael néhány napja világbajnok lett, és amely ma a sport legrangosabb szövetsége és tornái. Michael tehát elindult a BDO-világbajnokságon, a második körben viszont rögtön ki is pottyant  Tornaeredményei jogán azonban a PDC meghívót küldött neki közéjük, de Michael akkor még nem érezte késznek magát, helyette besöpörte a Winmau World Masters első helyét is. A BDO világbajnokságán 17 évével a valaha legfiatalabb résztvevőnek számított. 2007-ben aztán a BDO-döntő estéjén jelentették be, hogy Michael végre a profik között indul a következő évben.

A sikertörténet innentől ha nem is töretlen, de viszonylag gyors lefolyású volt. Ugyan 2008-ban még nem nőtt fel eléggé a feladathoz, 2009-ben már ott volt a negyeddöntőben, ahol kicsit a sport addig tizennégyszeres világbajnokát, Phil Taylort izzasztotta meg kicsinyt (ez azt jelenti, hogy egy teljes szettet vett el a királytól, aki bombaformában versenyzett végig - ez rajta kívül egyetlen embernek sikerült azon a tornán). Innentől csak néhány tornagyőzelem jött össze a PDC kötelékeiben - de aztán jött 2012, amikor végre megismerték a nevét.

A tavaly PDC-világbajnokságon (amúgy azt már 2013-asnak számolták, holott csak a döntő volt január elsején) Michael ellenfél nélkül menetelt a döntőig, sőt az elődöntőben még egy kilenc nyilas is újra összejött neki - sőt, rögtön a következő játékban milliméteren múlt, hogy ne duplázzon rögtön. James Wade, a sport egyik legnagyobb egyénisége egyszerűen nem talált ellenszert a nála tizenhat évvel fiatalabb titán ellen, van Gerwen készülhetett a döntőre - hát persze, hogy Phil Taylor ellen, aki ismét csúcsformában versenyzett, de az elődöntős megingásai miatt már páran suttogták: nem elképzelhetetlen, hogy trónfosztás lesz, generációs váltásra készült a darts-szeretők optimistább vele. Ez - ekkor - még nem jött el, remek kezdés után Michael egész egyszerűen besokallt a nyomástól, és elbukta a döntőt, de azt éreztük mindannyian, hogy ez bőven nem a végállomása az akkor még mindig csak 23 éves Gerwen karrierjének. Nem is lett, májusban - Taylort megverve a döntőben - megnyerte a Premier League-t.

December 15-én lépett először színpadra a 2014-es világbajnokságon, ahol teljesen formán kívül játszott az első körben, látszott is a televízióban, hogy ellenfele vérszemet kapott - persze emberünk összeszedte magát, és hazazavarta a kotnyeleskedőt. A következő körök meglehetős unalmat hoztak játékában, persze mindig képes volt, hogy vesztett helyzetből elképesztő feltámadásokat produkáljon. Hozta játékát, nem vállalt felesleges kockázatot, és az idő őt igazolta: rögtön a második körben kipottyant Phil Taylor (egy 24 éves versenyző ellenében), és kezdték mondogatni az emberek: Michaelnak már nincs ellenfele. A következő körben földije, van Barneveld is búcsúzott, de Michael még mindig kivárt.

Aztán az elődöntőben robbantott: a kétszeres világbajnok Adrian Lewis-t úgy küldte haza, hogy szettet sem veszített ellene - ilyen még soha nem volt major torna elődöntőjében. van Gerwen a visszafogott kinézetűnek kicsit sem nevezhető Peter Wright elleni döntőben aztán hamar elment 4-0-ra, de ekkor kezdett el kicsit nagyképűen játszani, amit Wright majdnem ki is használt, és csak nagy nehézségek árán tudott Michael megmenekülni egy 7-4-es győzelemmel. Az utolsó duplát megdobva viszont egy elementáris erejű üvöltéssel vette tudomásul, ami egészen hihetetlen: ő a valaha volt legfiatalabb darts-világbajnok és világranglista-vezető. Kitartása, ereje és szorgalma egyetlen fontos tanulsággal szolgálhat: mindannyian képesek vagyunk hasonlóra, ha van kedvünk dolgozni érte.

Reichenberger Dani

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr675738014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása