REGGELI
Bundás melegszendvics
(Télen egy pohár jó meleg boros teával kiváló vacsora.)
Hozzávalók:
- 4‒8 db zsemle (személyektől és befogadóképességtől függően)
- néhány tojás
- maradék felvágott (például sonka, paprikás szalámi, parizer stb.)
- ízlés szerinti fűszerek
Elkészítés:
A zsemléket félbevágjuk, a kicsi kockákra szabdalt felvágottat és a fűszereket (só, bors, szerecsendió vagy bazsalikom, oregano stb.) a felvert tojásokhoz adjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a félbevágott zsemléket vágással lefelé belemártjuk a tojásos keverékbe, majd ügyes, gyors mozdulattal belefordítjuk a forró olajba. A keverék szépen rásül a zsemlére, és már fogyaszthatjuk is.
Megjegyzés:
Megpróbálható a tojást vékonyra szelt gombával, szalonnával, hagymával gazdagítani, csak akkor már nem olyan olcsó.
EBÉD
Hideg céklaleves kefirrel
Hozzávalók:
- 3 kis cékla, körülbelül teniszlabda nagyságú
- 2 kis uborka
- 4‒5 piros retek
- 2 szál zöldhagyma, felaprítva
- 3‒4 evőkanál finomra vágott friss kapor
- 1 liter kefir
- 1 evőkanál reszelt torma
- só, ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 2‒4 tojás
Elkészítés:
1. Mossuk meg a céklákat, csomagoljuk be alumínium fóliába és 200 Celsius fokos sütőben süssük 45 percig, amíg megpuhulnak. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd reszeljük durvára.
2. Főzzük keményre a tojásokat, majd ezeket is hagyjuk kihűlni. Szeleteljük és tegyük félre.
3. Mossuk meg az uborkát és a retket, és vágjuk apró kockákra.
4. Egy nagy tálba tegyük bele a reszelt céklát, keverjük hozzá a kefirt. Fűszerezzük tormával, kaporral, sóval, borssal. Adjuk hozzá az uborkát és retket. Citromlével ízlés szerint kicsit savanyíthatjuk.
5. Szolgáljuk fel hidegen, főtt tojásszeletekkel a tetején, kaporral megszórva, tejszínnel megcsorgatva. Hűtőben jól eláll 1‒2 napig.
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 1 dl étolaj
- kevés só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- olaj a sütéshez
- vaníliás porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, lágyabb tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kb. 3‒4 mm-es vastagra nyújtjuk, derelyeszaggatóval deltoid alakot vágunk (derelyeszaggató hiányában jó a pizzaszeletelő is). Mindegyiknek a közepébe teszünk egy kisebb vágást (hogy ne nagyon hólyagosodjon fel). Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés:
Gyorsan elkészül és nagyon finom.
Gyors forgácsfánk