Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Nemzetközi karrier - start: Óbudáról

2013.10.07. 11:22 ZsKF_Bp

A múlt héten megrendezett ZsKF Erasmus napon dr. Koller Boglárka, a ZsKF intézményi koordinátora hangsúlyozta, hogy a készségszinten birtokolt idegen nyelvtudás mellett a munkáltatók számára egyre inkább azon pályakezdők az érdekesek, akik  tanulmányaik bizonyos részét nemzetközi környezetben folytatták. 

Ennek jegyében kiemelendő tény, hogy mára nemcsak a diploma, a nyelvtudás, hanem a nemzetközi környezetben átélt kulturális és társadalmi interakciók is hozzájárulnak az egyén személyiségfejlődéséhez, ami a globalizálódó világban bizony jelentőséggel bír. Ezen tapasztalatok megszerzésére kifejezetten jó "ajánlat" az Erasmus cserediák-program.
Rövid kérdésekkel bombázzuk Istvánt, aki e program segítségével fél évet töltött el Spanyolországban illetve Renátát, aki épp most pályázik kiutazni.

  • István, milyen ambíciókkal vágtál neki utadnak s milyen szempontok alapján mérlegeltél a célállomásod kiválasztásában?!

- "Fontos volt számomra, hogy nyelvet tanulhassak, de ne csak az iskolapadban, hanem az adott környezetben is. Szerettem volna olyan nyelvtudásra szert tenni, ami ugyan rizikósabb, ugyanakkor kitűnhetek vele a szürke közegből, az átlagból. Fontos továbbá, hogy Európában, s egyúttal a világ több pontján beszéljék. Ezért döntöttem a spanyol mellett, ezáltal úti célként Spanyolország mellett."

  • Miként látod a kinti egyetemi életet, a fiatalok lehetőségeit?

- "Rengeteg az ott állomásozó külföldi. Vonzó a mediterrán közeg, az éghajlat és a mentalitás – ebből rengeteget lehet tanulni: az ember boldogabb, nyugodtabb, egyszóval kiegyensúlyozottabb. A „közeg” multikulti, értsd ezt mindenre, a hivatalos ügyek intézésétől egészen a bulikon át, bármire, s ebben épp ez a jó. Ezzel párhuzamosan pedig nem maradtam le a főiskolai tanulmányaimmal sem, szóval összekötöttem a kellemest a hasznossal."

  • Nyelvtudásodat és kapcsolati hálódat sikerült bővíteni?

- "Sikerült, egyértelműen! Biztosabb, azaz leginkább magabiztos nyelvtudást csak és kizárólag autentikus környezetben tudsz szerezni. Hallgatók és oktatók egyaránt barátaim lettek, így nyári és téli útjaimhoz a szállások biztosan megvannak, persze remélem mondanom sem kell, ez ennél jóval többről szól. Példa, egy spanyol professzor ajánlólevele..."

Reni, aki emberi erőforrások nappali tagozatos hallgatója a ZsKF-nek.

  • Milyen álmok, elképzelések vannak a fejedben az Erasmus kapcsán? Mikor tervezel kiutazni? 

- "A tervezett időpont a következő szemeszter. Elsősorban szeretnék új emberekkel találkozni, valamint a helyi, nemzeti kultúrát megismerni, amihez a „sokszínű” Spanyolország tökéletes célpont. Mint egyetemista, fontosnak tartom a tudatos jövőkép kialakítását és tervezetten egy cél felé venni az irányt. Ha egy idegen országban szert teszek baráti és üzleti kapcsolatokra egyaránt, az minden esetben csak a javamra válhat. Egy diák életében ne az utolsó legyen a szórakozás, így biztosan állíthatom, hogy törekedni fogok efféle élmények átélésére is. Egyik kedvenc időtöltésem más országok látogatása, barátnőm véleménye szerint, erre lesz lehetőségem, hiszen az ösztöndíj fedezheti e hobbimat, ugyanis Spanyolország földrajzi elhelyezkedése sok lehetőséget tár elém."

A tanulmányok során eltöltött fél, netán egy év külföldön garancia lehet arra, hogy diplomával és biztos nyelvtudással a kézben sikeresebben találhatunk állást a hazai munkaerőpiacon, ahol tárgyalási pozíciónk jóval erősebb, már pályakezdőként is több van a tarsolyunkban, hiszen a pozitív élményeket, határokon átívelő szakmai ismereteket és tudást senki sem veheti el, csupán ellesheti, eltanulhatja tőlünk...

Szólj hozzá!

Címkék: erasmus nemzetközi továbbtanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr505555050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása