Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Büfészakok?

2013.07.24. 13:13 ZsKF_Bp

Büfészak jelentése: tucatdiploma.

Ide sorolják a bölcsészképzéseket. Mégis ezeknél a szakoknál hozták be az emelt szintű értettségi követelményét, és ezekkel az szakokkal lehet a legjobban elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Utánajártunk kicsit a büfészakok mítoszának, amit most meg is osztunk Veletek.

mc_bolcseszkar.jpgDiplomaszerzés után a a természettudományi, a pedagógiai és társadalomtudományi területeken végzettek helyezkednek el a leghosszabb idő alatt, míg a bölcsészek az átlagos 3,56 hónaphoz tartó munkakereséshez képest ez 3,89 hónapig tart - olvasható le a Felvi.hu-n is megtalálható grafikonról.

Ebből kiderül: alapvetően gyorsan találnak munkát a frissen végzettek, s a kormányzat által gyakran hangoztatott, a köznyelvben is népszerűvé vált "büfészakokra", azaz a bölcsész képzésekre járók hamarabb találnak állást a természettudományos végzettségűeknél.


A bölcsészhallgatók pozitív példát mutatnak, a többi szakterület hallgatóinak, a megkérdezettek közel fele már a felsőoktatásban eltöltött évei alatt is folytatott kereső tevékenységet - olvasható a Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft Diplomás pályakövetés 2010 című jelentésében.

Mindezek alapján elmondható, hogy a végzett bölcsészek útja a munka világába, a társadalomtudományi képzési csoport végzett hallgatói mögé szorosan felzárkózva, lényegesen zökkenőmentesebb és nagyobb folytonosságot mutat, mint a legtöbb képzési terület válaszadójáé.

Egyszóval köszönjük Emese! Még mindig van relevanciája a bölcsészeknek! :)

good_job.jpg

(forrás: felvi.hu; educatio DPR, ELTE szabadegyetem kutatása)

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás diploma bölcsész bölcsészképzés büfészak

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr625422886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása