Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Bad Ischl

2014.05.09. 09:50 ZsKF_Bp

Üdülőparadicsom az Alpoktól körülvéve, varázslatos környezet és megelevenedett történelem: Bad Ischl, a császári család egykori kedvelt nyaralóhelye ma is a turisták népszerű célpontja. 

A Felső-Ausztriában, Salzkammergut központjában 468 méter magasan fekvő, 14 ezer lakost számláló kisvárost évente számos látogató keresi fel. A „Császárváros” ideális az ide látogatók számára; az Alpok közelsége, a város különleges hangulata, illetve nevezetességei biztosítják, hogy minden korosztály találjon kedvére való elfoglaltságot, akár síelni, akár a világhírű gyógyfürdőkbe érkeztek, vagy a város nevezetességeit szeretnék felfedezni.

A város 1906-ban vette fel a „Bad” előnevet, utalva európai hírű gyógyfürdőjére, ami sok gyógyulni vágyó embert, köztük számos hírességet vonzott a településre. A gyógyfürdő látogatói közé tartozott többek között Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegnő, Ferenc József osztrák császár és magyar király szülei; Rudolf trónörökös; illetve Metternich, osztrák államférfi.

Az uralkodói látogatások emlékét a Császárvilla őrzi, ami I. Ferenc József császár nyári rezidenciájaként szolgált, ma pedig múzeumként működik. Az Erzsébet császárné tiszteletére „E” alakot formázó épület ma is a család néhány leszármazottjának otthona, így egyes termek nem látogathatóak, a nyilvánosság számára is elérhető szobákat viszont eredeti állapotukban lehet megtekinteni. Az épületet felfedezve, termeit körbejárva úgy érezhetjük, mintha mi is részei lennénk a történelemnek; az eredeti állapotukban megőrzött berendezések azt az érzést keltik, mintha csak látogatóba érkeztünk volna az uralkodóhoz, aki bármelyik pillanatban megérkezhet, hogy fogadjon bennünket.

A villa megtekintése után sétálhatunk az épületet körülvevő parkban, ami pompás növényeivel, messzire nyúló területével tökéletes egységet alkot az azt körülvevő hegyekkel. Itt található a teaház, amely egykor Sisi, osztrák császárné pihenőhelyéül szolgált, ma pedig fotómúzeumként működik.

A császári család tagjai mellett több ismert zeneszerző is a város gyakori vendégének számított, köztük Johann Strauss, Johannes Brahms, illetve Lehár Ferenc; egykori villáik ma múzeumként látogathatóak. A legnagyobb zenei hatást Lehár Ferenc tette a városra, aki elmondása szerint 30 operettet komponált itt, és itt szerezte legjobb munkáit. Lehár Ischlben élte le élete utolsó éveit és a sírhelye is itt található. Brahms munkásságában szintén meghatározó szerepet játszott a város; a zeneszerző itt komponálta több késői művét, köztük egyik legismertebb munkáját, a Bölcsődalt.

A császári emlékek mellett Bad Ischl számos további nevezetességről ismert. Az egykor Hotel Austria néven működő, a 20. század végén átalakított Városi Múzeumban különböző történelmi, kulturális, illetve népművészeti kiállításokat lehet megtekinteni. A Közlekedési Múzeumban járművek széles tárháza található, a kerékpároktól a repülőgépekig, a motorkerékpároktól az autókig számos közlekedési eszköz került kiállításra.

A nevezetességek mellett a város évente több, világszerte ismert eseménynek is otthont ad. A Lehár Fesztivál egy minden nyáron megrendezésre kerülő esemény, amelynek keretében különböző operetteket mutatnak be, köztük legalább egy Lehár-darabot. A fesztivál elismertségét számos díj, illetve jelölés bizonyítja.

Ferenc József öröksége közel száz évvel a halála után is él: minden év augusztusában, a császár születésnapján rendezik a Császárnapokat, amelynek keretében számos kulturális programon vehetnek részt az érdeklődők.

Bad Ischl jelmondata, a „hagyomány és modern között” kiválóan tükröződik a település életében; a városban tökéletesen egyesül régi és új, történelem és újdonság. Az itt élők, illetve ide látogatók korosztálytól függetlenül találnak számukra megfelelő programot, akár a történelmet szeretnék újraélni, akár gondtalan szórakozásra vágynak.

Érdekességek

1853-ban az egykor Seeauerhaus, majd Hotel Austria néven működő épületben tartották Ferenc József és Sisi eljegyzését.

1890-ben Ischlben tartották Ferenc József és Sisi lányának, Mária Valéria főhercegnőnek és Ferenc Szalvátor osztrák főhercegnek az esküvőjét.

Ferenc József a városban írta alá a Szerbiának küldött hadüzenetet 1914-ben, ami az I világháború kezdetét jelentette.

A település Gödöllő testvérvárosa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr856141912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása