Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Festői környezet, háborítatlan természet az Alpok lábainál: Hallstattban járva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy megelevenedett festmény főszereplői lennénk.

2014.02.01. 16:37 ZsKF_Bp

Hallstatt a felső-ausztriai Salzkammergutban, Salzburg és Graz között található, mindössze 795 fős kisváros. Neve „a só helye” kifejezésből származik, utalva a sóbányászatra, amely a város egyik legfőbb ismertetőjegye. A Hallstatt-i tó partján fekvő, Alpok által körülölelt település egy valódi ékszerdoboz Ausztria közepén; kristálytiszta vizű tavával, fenséges hegyeivel, sziklák tövébe épített házaival a Világörökség részét képezi. 

Bár a kisváros lakossága nem éri el az ezer főt, népszerű turistacélpontnak számít, évente látogatók ezrei keresik fel a világ minden tájáról. Egyetlen főutcája, illetve főtere mentén végig árusok sorakoznak, különböző portékákat kínálva a turistáknak; a pezsgő városközpont különleges ellentétet képez az alig néhány méter távolságra fekvő tó, illetve hegyek nyugalmával.

Hallstattban található a világ legrégebbi ismert sóbányája, amely ma múzeumként működik. A múzeum egész évben várja a látogatókat; naponta többször szerveznek túrákat, amelyek keretében idegenvezető segítségével lehet megtekinteni a város világhírű nevezetességét. A közel egyórás látogatás alatt a kőkorszaktól napjainkig tartó, mintegy hétezer évet felölelő időutazást tehetünk, melynek során különböző multimédiás eszközök, vetítések segítségével megismerhetjük a bánya történetét, a sóbányászat folyamatát, illetve a bányászok életébe is betekintést nyerhetünk. A bánya különböző szintjei között a lépcsők mellett facsúszdák is segítik a közlekedést, a túra végén pedig kisvasúttal juthatunk el a kijárathoz.
A város további látványossága a gótikus templom, amely különleges hagyományt őriz: mivel a város kis terjedelme miatt a temetőben egyre kevesebb hely maradt a halottak számára, a hely szűkösségének enyhítésére tízévente kiásták az eltemetett holttesteket, majd a koponyákra festve az elhunytak nevét, ezeket a templom melletti Csontházban állították ki. Ez a hagyomány 1995-ig folytatódott, a kiállított koponyák viszont jelenleg is megtekinthetők a templom melletti kápolnában.
Világszerte ismert nevezetességei mellett a város különböző, évente megrendezett események házigazdája. 2006-tól 2012-ig minden év július-augusztusában rendezték a Salzkammergut Mozart Fesztivált, amelyet azóta a HallstattClassics, egy klasszikus zenei, illetve irodalmi fesztivál váltott fel.
A zene mellett Hallstattban a sport is meghatározó szerepet kap: a város évente félmaratonnak, illetve úszómaratonnak ad otthont. A Momentum kongresszus keretében pedig minden ősszel tudósok, politikusok találkoznak, hogy megvitassák a környezetvédelem kérdéseit.

Hallstatt városát mindenkinek érdemes meglátogatni, aki szeretne egy kis időre elszakadni a hétköznapok egyhangúságától; festménybe illő tájaival, végtelen nyugalmat árasztó környezetével gondtalan kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak.


Érdekességek
Sóbányászatának, illetve a sóval történő kereskedésnek köszönhetően Hallstatt már a középkorban gazdag településnek számított.

A város nevéből származik a „hallstatti kultúra” elnevezés, ami a késői bronzkorra, illetve korai vaskorra utal közép-és Nyugat-Európában. A legrégebbi kelta régészeti lelet közül néhányat a városban fedeztek fel.

Hallstatt népszerűségét bizonyítja, hogy a kínaiak 2012-ben Hongkong közelében felépítették a város pontos mását.

Hallstattról továbbiakat a www.hallstatt.net honlapon olvashatsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr445792987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása