Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

SZÍNHÁZAK MA ÉS HOLNAP

2013.12.06. 11:33 ZsKF_Bp

A színház finanszírozás alapvető kérdéseiről tartottak műhelybeszélgetést (2013.november 21-én) a Zsigmond Király Főiskolán az MTA TK Szociológiai Intézetének és a Virtuális Szociokulturális Tehetséggondozó Műhely szervezésében, melyen részt vett Kulcsár Viktória a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnök asszonya, Vajda Márta a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, Novák János a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház művészeti igazgatója, Pánczél Sándor Kolibri Színház gazdasági igazgatója, valamint Wettstein Tibor a Madách Színház gazdasági vezetője. 

Névtelen.png

A színház finanszírozás rendszer bemutatása után a TAO támogatás jelenlegi kérdéskörére helyeződött a hangsúly, valamint az ún. „Színházi Törvény” (2008. évi XCIX előadó-művészeti törvény) szükségességére.

A beszélgetésben részt vevők nem hagyták figyelmen kívül a független színházak jelenlegi helyzetének felvázolását sem, melyben Kulcsár Viktória, a FESZ elnök asszonya kifejtette, hogy a 2012. évi pályázati pénzek csúszásától eltérően most (kivételesen) most erre nem került sor, melynek különösen örültek.

A gyermek és ifjúsági színházakat képviselte Novák János a Kolibri Színház igazgatója, egyben a Magyar Színházi Társaság-, és az Előadó-művészeti Bizottság oszlopos tagja. Kifejtette, az Előadó-művészeti törvény változtatásával lehetővé vált a minőségi szempontok hatékonyabb képviselete, a bázis szemléletből fakadó állami támogatási egyenlőtlenségek finom korrekciója. A Színházi Bizottság,- mint a Miniszter tanácsadó testülete -, a színházi szervezetek delegáltjaiból álló NEÉT javaslataival kiegészítve a nézőszámok, bevételek mellett, az egyes színházak minőségi teljesítményét is értékelte az elmúlt évek állami támogatásainak odaítélésekor. A kőszínházak finanszírozásának jelenleg négy pillére van: az állami és önkormányzati támogatások, a saját jegybevételek, és a jegybevételek 80 százalékáig igénybe vehető adókedvezmény, a TAO. Bár érte kifogás ezt a támogatási formát, de a jelenlegi támogatási struktúrában a színházak és előadó-művészeti szervezetek számára életbevágóan fontos, hogy fennmaradjon ez a kedvezmény a közeljövőben is. Különösen örül annak, hogy a változó gazdasági körülmények között is az Előadó-művészeti törvény biztosította a virágzó magyar színházi struktúra működését, a bábszínházak, gyermek- és ifjúsági előadások, színház pedagógiai programok támogatásának megerősödését.

Wettstein Tibor gazdasági igazgató hangsúlyozta, a színházi törvény szükségessége relatív, hiszen számos olyan terület szabályzása nem született még meg, melyre ma nagy szükség lenne. Mindamellett a Madách Színház helyzete stabil, reméljük a jövőben ugyanígy példaértékű működési stratégiát mutathat majd fel.

Pánczél Sándor a Kolibri Színház gazdasági igazgatója elmondta, hogy a felkérést követően a Színházművészeti Bizottság részére két koncepciót készített:

  • Az egyik koncepció 90%-ban megtartotta volna a korábbi felosztási mechanikát, és az így megmaradt 10%-ot a bizottság művészetpolitikai célokat figyelembe véve osztotta volna fel a színházak között.

  • A másik koncepció a jelenleg működő felosztási rendszer, mely 50%-ban objektív mutatók, 50%-ban szubjektív mutatók alapján osztja fel a rendelkezésre álló forrásokat. Megemlítette, hogy a rendszer elkészítésére ugyan kevés idő állt rendelkezésre, de sikerült a kapott határidőig az új felosztási rendszert elkészíteni, mely teljes egészében a törvény szellemével azonosul. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr605678388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása