Élet a főisCOOLán

Ez egy olyan blog oldal, melyet a főiskola oktatói és hallgatói írnak, szerkesztenek. Van benne szakmai, és nem szakmai, bulis és tudományos, szívfacsaró és szívet melengető írások, fényképek és videók. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy közvetlen közelről bepillanthass a ZsKF életébe egy olyan fórumon keresztül, ahol nincs cenzúra, nem ömlik a marketing duma, senki nem akarja, hogy itt tanulj, vagy máshol.

Friss topikok

Pályakezdés a ZSKF után – nem csak elméletben tudjuk a megoldást

2015.05.11. 11:38 ZsKF_Bp

Sokat vitatott kérdés, hogy pályakezdőként hogyan tudunk érvényesülni a munkaerőpiacon. Jönnek a sokszor hallott buktatók – „nincs tapasztalatod”, „képzettebb személyt keresünk”, de sokan találkoztak már olyan munkáltatóval is, aki egyszerűen válaszra sem méltat.

De hogyan szerezzek tapasztalatot, ha most végeztem, és ez szinte mindenhol alapfeltétel? – teszi fel (jogosan) a legtöbb hallgató a kérdést. A ZSKF vezetői évekkel ezelőtt felismerték ezt a problémát, és olyan lehetőségeket biztosítottak, amelyekkel kiküszöbölhető a hónapokig tartó keresgélés, valamint az "igények leadása" a sorozatos csalódások miatt.

Lehetőségek egy hallgató szemüvegén keresztül

Nem mondhatnám, hogy ezek miatt választottam a ZSKF-et, ugyanis nem is gondolkoztam el ezeken, amikor elkezdtem 2012-ben a főiskolát. De utólag visszanézve úgy érzem, igen hálás lehetek.

Tanulmányaimat egy másik főiskolán kezdtem, ahol több mint százan jártunk egy szakra, így miután azt otthagytam, igen éles váltásnak tűnt a ZSKF-es élet, szerencsére a szónak pozitív értelmében. Az egyik legmegdöbbentőbb különbség az volt, hogy a tanároknak van ideje a diákokkal egyesével foglalkozni, utólag úgy fogalmaznám: "kézen fogva vezetni őket a nagy világ felé…"

Amit érdemes mérlegelni…

Bár igen kecsegtető, hogy a nyári szünetet csupán pihenéssel, és bulizással töltsük, érdemes azonban a jövőnkre is előre gondolni. Egy heti pár napos gyakornoki-, vagy diákmunka senkinek nem nagy teher, mégis az egész jövőnket megalapozhatja.

Talán túlzásnak tűnhet a megfogalmazás, de én nem érzem annak. Több tanár rendelkezik munkaerő-piaci kapcsolatokkal, ezt tudtuk eddig is, de arra már a csoportunk tagjai sem számítottak, hogy segítséget bárki kaphat az elhelyezkedésben, csak kérnie kell. Ez önmagában a diákok száma miatt elképzelhetetlen (volt) más felsőoktatási intézményekben. Nem féltem én sem segítségért fordulni egyik kitűnő professzoromhoz, aki több céghez is kapcsolatot tudott biztosítani.

A kapcsolatrendszer – amely manapság elengedhetetlen része az életnek – kiépítése mellett, számos lehetőséget nyújtott az iskola. Beszélhetünk a világjáró Erasmus programról, diákmunkához, állásokhoz való hozzásegítésről (ZSKF KLUB), vagy lehetőségről saját kutatásokra. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy ne csak egy "papírral" lépjünk ki tanulmányaink után a munkaerőpiacra, a felnőtt életbe, hanem olyan alapokkal, amely mind számunkra, mind a munkáltatóknál azonnal hasznosíthatóak.

Székely Fruzsina

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zskf-bp.blog.hu/api/trackback/id/tr847449604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása